Gdje raste Graviola?

Plod Graviole na stablu
Graviola (Annona muricata) je malo, zimzeleno stablo iz porodice Annonaceae s velikim tamno zelenim listovima koje može narasti do 5 metara te ne podnosi mraz. Poznata je po svojem velikom, aromatičnom srcolikom plodu žuto-zelene boje s bijelom pulpom bogatog okusa koji raste i do 30 cm veličine. Uspijeva na siromašnom tlu i preferira područja od 0-1200 metara nadmorske visine. Prirodno stanište su joj zemlje Neotropske regije na Karibima, u Srednjoj i Južnoj Americi te Africi. Međutim, danas se Graviola uzgaja na puno širem području zbog njenih izuzetnih svojstava te sve veće potražnje za njenim plodovima i lišćem bogatim bioaktivnim sastojcima annona acetogeninima.

U zemljama španjolskog govornog područja, njen naziv je Guanabana, a u Brazilu je znana kao Graviola dok se na engleskom jeziku zove Soursop ili Brazilian PawPaw. Sami plod se prodaje na lokalnim tržnicama spomenutih zemalja, a pulpa se koristi za pripremu raznih napitaka i šerbeta. Blago gorku tekućinu koja se nalazi u plodu, može se piti.

Razni dijelovi stabla Graviole, njena kora, list, korijen, plod i sjeme, stoljećima su se koristili u medicini južnoameričkih Indijanaca. U Peruu lišće Graviole uzimalo se za smirenje, kao diuretik i analgetik, a u Brazilu kao lijek za jetru i probleme kod brojnih tegoba kao što su artritis, astma te bolesti srca i žući. U moderno doba, listove Graviole preporučuju lječnici i znanstvenici diljem svijeta u borbi protiv raznih tipova karcinoma jer pokazuju izuzetno antikancerogeno djelovanje sprečavajući unos stanične energije u same stanice raka.



Reference

- Wikipedia
- RainTree Nutrition